A magical remodel in Holladay is as remarkable as it is inspiring.

Go ahead and call it a Cinderella story. When homeowners Ryan and Coco Petersen first visited this house, they discovered a traditional, 30-year-old brick residence featuring arched windows, a grandiose entry, segmented rooms and a stuffy 90s décor. This was a far cry from the welcoming, casually chic home they desired, so they turned to designer Anne-Marie Barton for help. Barton teamed with builders Jackson & LeRoy, Highland Group Architecture and Tuck Landscape to turn the outdated property into the family’s forever home. As if tapped by a magical wand, the house and gardens became everything the Petersen’s had hoped for – and more. The following “before and after” photos showcase the team’s captivating transformations.

Before the remodel, the decades-old residence was defined by red brick, dramatic arches, dark roof and unremarkable gardens. Now, the talented team has turned the decades-old red-brick house into a classic European-style home surrounded by mature trees and a lush landscape. The painted-brick house now boasts a cedar-shingled roof, squared-off windows, exterior shutters and limestone accents.

A grand “Gone-with-the-Wind” staircase with ornate railings once anchored the original entry. The new entryway shines with a squared-off staircase featuring customized iron balusters, and a charming reading area occupies a nook beneath it. White oak floors warm the entry space, and their chevron pattern add movement while fostering a relaxed ambiance.

Before, the dark-painted living room featured stately moldings and a classic-symmetry-defined fireplace. Now, Barton has fronted the fireplace’s white oak back wall with a handsome limestone mantle in the renewed living room. “The materials are all about texture and tradition,” she says.

The original kitchen featured dark cabinets, gleaming granite countertops and a dated layout replete with a peninsula. The new open kitchen boasts Mont Blanc quartzite, open marble shelves and a custom brass hood. Mixed wood and painted finishes fuel the expansive room’s timeless, at-ease ambiance.

Before the remodel, A demilune vanity, horizontal mirror and drab walls characterized the original 90s powder room. Now, notably dark walls provide a dramatic backdrop for a tall brass-framed mirror, elegant sconces and an impressive stone sink teamed with a brass stand. Art by Jill Barton.

“The original floor plan was very traditional in nature with many smaller, broken-up spaces,” recalls Jeremy Jackson, principal of Jackson & LeRoy. The original main-floor spaces prove his point. In the remodel, the team opened the main-level spaces, allowing the living, dining, kitchen and keeping room areas to flow freely into each other. “We needed to create a family communal environment,” explains Barton, who created a dreamy kitchen to anchor the open spaces.

Adjacent to the kitchen, this original space featured a boring flat ceiling, dark walls and multiple molding-framed windows. To add character and open the space to garden views, the team added ceiling beams and tall windows to the cheery, light-filled keeping room.

A Sunken gleaming stone floor, dark-stained built-ins and shutters characterized the lord-of-the-manor office original to the home. The team raised and leveled the library’s original sunken floor, and Barton devised floor-to-ceiling cabinetry to make the reimagined room look and feel taller. A fresh palette and a new leaded glass window fill the room with light.

Characteristic of 90s bathroom cabinetry, the previous primary bath featured a dark-stained vanity, stone top and heavy lighting paired with crowned mirrors. Now, Michael Berman brass faucets and reeded drawers and doors deliver fresh style to new vanities in the reconfigured primary bathroom.

Dark walls, white moldings and can lights dated the home’s original living space located at the top of the stairs. After the remodel. the light-filled, upper-level gathering space has been renewed with wood floors, a fresh palette, shapely sconces, uniquely detailed walls and built-ins, and separate sitting and study areas.


Tour the full Holladay remodel here.