There is something to be said about returning to time-honed classics like rereading the great literature of the past. The same is true about design that returns to classic styles that have evolved with a timeless aesthetic expressed in artistry of craftsmanship and fine materials. 

Lane Myers Construction (Lane and Tyler Myers) recently completed a home in the Cottonwood Creek area that shows off their ability to execute the complexities of detailed woodwork in a design that works well with modern aesthetics and lifestyle. The exterior is stone with arched paned windows on the main floor and variations in the windows above, so while the design is traditional, deliberate, and intentional, it displays variations that add a slightly homespun feeling for added charm.

Glass paned French doors open to the dining room, and an archway created with pillars separates it from the adjacent living room. The wood plank flooring unites the dining room with the living area. The patterns in the rug are conservative, as is the color palette. The large windows and painted woodwork, white walls and ceiling take a cue from modern design and maximize the natural light.

The modern open-planned design gives the family living room a more up-to-date impression, but the conservative patterning of fabrics continues, along with classic elements in the furnishings like the tufted ottoman and the structured cushioned chairs. The pillars separating the banquette seating repeat the formal detailing of the dining room.

The hallway is an open colonnade with the bronze light fixtures repeating down the hallway.

The kitchen range hood and the arched doorway leading to the garages repeat classical elements, as do the crown moldings for the cabinets. 

The upstairs playroom had a stage for performances, something unusual but perfect for aspiring performers. There’s plenty of space for rainy day fun.

The home sits on a spacious lawn with room for pool, spa, an outdoor fireplace, and a pool house. On this elevation, two covered patios, one upstairs and one down, offer shade and a view to the pool fun. 

As far as the photos, the biggest challenge on the 102-degree day when I took the photos was to not leap into the pool, tripod and all. But then, the drips on the pavement would present a Photo Shop challenge. 

The home was washed in natural daylight. I used a little supplemental light in the interiors to balance the light from the side with windows to the opposite side without but kept it minimal.  The skies were clear, and the views to the Wasatch were spectacular.

See more of Scot’s blogs, here. Follow along with his latest projects on Instagram @scot.zimmerman.